Hobbim lett a natúr szépségápolás

Sokszor volt úgy velem, hogy belekezdtem valamibe, aztán nem voltam elég kitartó és egy idő után meguntam, majd abba is hagytam. Sok területen előfordult ez, például a sportban: gyerekként balettoztam, majd karatéztam, úszni jártam, elkezdtem kajakozni, egyszer még táncoltam is, de egyik sem kötött le igazán, így mindent abbahagytam. Éreztem, hogy ez nincs így jól, és találnom kell egy olyan hobbit, amit sokáig tudok csinálni.

Végül nem a sportban tudtam kiteljesedni, hanem egy egészen más témakörben: a szépségápolásban. Történt ugyanis, hogy a bőröm elkezdett nagyon csúnyán pirosodni. Sokszor viszketett, az orvosok ekcémát diagnosztizáltak. Az ekcéma sokszor lelki eredetű, de a táplálkozás és az életmód is közrejátszik a kialakulásában. Gyógyszertári krémeket írtak fel a dokik, de azokban óriási mennyiségben található valamilyen szteroid. A drogériában kapható kozmetikumokat tilos volt használnom, ezért nyitottam inkább a natúr kozmetikumok felé.

Natúrkozmetikumok könyv | Humanity Áruház webshopjában megtaláltam a számomra legtökéletesebb könyvet, ami megváltoztatta az életemet. A natúr kozmetikumok témakörében olvastam benne a különböző természetes alapanyagokról és a házi kencekészítés fortélyairól. Az ökologikus életmód elkötelezett követője, Gabriela Nedoma, aki a könyv szerzője, szakterülete a természetes szépségápolás, gyógynövény-pedagógusként tevékenykedik, és a natúr kozmetikumok készítéséhez gyűjtötte éveken keresztül a jobbnál jobb recepteket, melyet 2014-ben meg is jelentetett egy szuper könyvben. A könyv 130 kipróbált receptet tartalmaz, az elkészítési módokat lépésről lépésre mutatja be, és pont ez kellett nekem, kezdő kencekészítőnek. A könyvben olvastam az alap olajokról, zsírokról, vitaminokról, melyeket a Humanity Áruház webshopjában is be lehet szerezni. Igazából azért használom ezt a webshopot, mert biztos lehetek benne, hogy itt ellenőrzött forrásból származó alapanyagokat vásárolhatok.

A könyv ráébresztett arra, hogy a gyógyszertári, illetve nagyüzemi termékek csomó káros anyagot tartalmaznak, melyre a bőrnek nincsen szüksége, így ezeket ki kell iktatni a bőrápolásból, az esetleges betegségekre, mint az ekcéma ezeket rossz hatással vannak. Az olyan természetes anyagokból készülő krémek, mint a sheavaj, a kókuszolaj vagy mandulaolaj ápolják, táplálják és regenerálják a bőrt. Ezek önmagukban is használhatóak, aki pedig még táplálóbb kencéket szeretne alkalmazni, azoknak számtalan természetes adalékanyag áll rendelkezésre a krémek dúsítására, de ez már nem a kezdő szint.

Így történt, hogy az új hobbim a natúr kozmetikumok készítése lett. Eleinte csak alapanyagokat szereztem be a Humanity Áruházból, a legfontosabb kellékeket: sheavaj, mandulaolaj, illóolajok, tégelyek, rozsdamentes edények, kiskanalak. Egy idő után utána olvastam a Natúrkozmetikumok könyvben az adalékanyagok jótékony hatásainak és beszereztem még egyéb fincsiségeket, mint az aloe vera gél, ceramid, E-vitamin, folyékony selyemprotein, hialuronsav, Q10, keratin, kálium szorbát, kollagén, panthenol, sztearinsav, taurin, tejsav, levendula virágvíz, teafavíz stb. Egy egészen nagy arzenált halmoztam fel otthon magamnak, olyan lett a konyhám, mint valami boszorkánykonyha. Szerencsére volt értelme, mert mióta a természetes alapanyagú kencéket készítem, amiket a Natúrkozmetikumok könyv | Humanity Áruház oldalain olvastam, azóta az ekcémás panaszaim elmúltak. Ha mégis valamilyen tünet visszajönne, azt tudom kezelni a természetes kencékkel. Annyira bejött ez nekem, hogy a barátaim is kérni kezdték a recepteket, így már én tanítom a barátnőimet a kencekeverésre. Mindenkinek ajánlom, hogy szerezzék be a könyvet a tuti receptekért, és eddig nagyon pozitív a visszhang.

Ezt az új hobbit már 3 éve űzöm és még nem untam meg, sőt, azon gondolkozom, hogy vállalkozást indítok a natúr kozmetikumok készítéséből. Azt mondják, az a jó munka, amit nem is munkának, inkább hobbinak tekintesz. Én megtaláltam ezt a nagyon hasznos hobbit, remélem a vállalkozás is hamarosan sikeres lesz!