Napelem pályázat

Sok mindent szoktam csinálni a szabadidőmben. A két kedvenc szabadidős tevékenységem a sportolás és az olvasás, de most nem ez lesz a téma, hanem a napelem. És hogy miért is olyan fontos a napelem?

Most, hogy a globalizáció és a Földünk megmentése ennyire felkapott téma lett, amely véleményem szerint jó is, a napelemről is beszélnünk kell. Mindegyik esetben a fő probléma az, hogy önzőek vagyunk és pazarlunk. Mondhatni, kizsákmányoljuk a természetet és egymást. Azért mondom azt, hogy egymást is, hiszen az alapvető, hogy szeretjük a gyerekeinket, az unokáinkat, esetleg a dédunokáinkat is, de az nem mindenki számára alapvető, hogy pont ezért olyan Földet kell magunk után hagyjunk, amely még élhető. És ezért mindenkinek tennie kell. Ha csak egy kis dologgal is, de tenni kell. Az azonban most már édeskevés, hogy nem szemetelünk. Ugyanis hiába dobjuk a kukába a szemetet, azt onnantól fogva elégetik és egy csomó nyersanyag megy kárba. Fontos, hogy szelektíven gyűjtsünk hulladékot! Hogy a palackot is lehetőleg mossuk el, hogy utána külön tudják gyűjteni és újrahasznosítani.

A napelemről már szerintem mindenki hallott. Gyorsan össze is foglalom, hogy mi a lényege. A napelem rendszer a nap sugarait elnyeli, majd átalakítja elektronom árammá, így tudja működtetni az elektromos berendezéseinket. A napelemet általában tetőre szerelik rá, amennyiben a tető megfelelő.

A napelem napsütéses időben tudja a legtöbb fényt elnyelni, ilyenkor annyit nyel el, hogy éjszaka, mikor ugye nem süt a nap, is tudja termelni az energiát. Ennek következtében természetesen éjszaka is van áramunk és tudjuk működtetni az elektromos eszközeinket. És ráadásul megújuló energiát használunk, aminek lényege, hogy soha nem fogy el. És nem kell többé villanyszámlát fizetnünk, tehát hosszútávon ez egy kiváló spórolási lehetőség!

Na de, én teljes mértékbe megértem, hogy ha valaki azt mondja, neki nincs pénze most napelemre. Hiszen a napelem nagy beruházás, így van egy költsége, és bizony több 10 évre szól, így ebből nem érdemes a legolcsóbb szolgáltatót választani feltétlen. Azonban van egy jó hírem is! Létezik napelem pályázat is, amelynek keretében maximum 10 millió forintot kamatmentes hitelt lehet igényelni, amelyet a házunk energetikai modernizálására költhetünk. Még egyszer mondom, ez hitel, tehát vissza kell fizetni, nem úgy, mint például a családtámogatást, amely szerint ha szülünk 3 magyart, akkor nem kell. Itt vissza kell! De nincs kamat, és nincs semmilyen más kötelezettség. Tehát ez jó lehetőség, ha apránként szeretnénk kifizetni a napelem árát. És bizony ki lehet számolni, hogy ez hosszútávon, egy családi háznál eléggé megéri! Szóval minél előbb váltunk napelemre, annál többet lehet spórolni hosszútávon. Én úgy gondolom, hogy ez egy jó ötlet, jó döntés lehet. De senkit se szeretnék erőltetni!