Bútorok újrahasznosítása, javítása

Sokak számára meglepő, de nekem ez a legkedvesebb tevékenység, amivel a szabadidőmet tölthetem. Imádom, amikor valami szép és hasznos dolgot alkothatok olyasmiből, ami már kidobásra volt ítélve.

Az egész akkor kezdődött, amikor olcsó konyhabútor kellett a lakásunkba, mert a régi nagyon rossz állapotban volt már, de fiatal házasok lévén – amikor én még mindketten a feleségemmel még az egyetemi mesterképzést csináltuk – nem volt pénzünk mondjuk egy IKEA-s bútor szettre. Örültünk, ha nagy ritkán eljutottunk egy színházi darabra, vagy a barátokkal iszogathattunk. Minden forintot a leendő család alapításra akartunk félre tenni. Akkor akadtam rá egy oldalra, ahol arról írnak, hogyan lehet olcsón kijönni egy konyha bebútorozásából. Annak a weboldalnak a legutolsó bejegyzése szól arról, hogy a legjobban úgy éri meg anyagilag a konyhabútor, ha felújítjuk a régit. azt írják, az új bútorhoz hasznos tippek mellett nagyon fontosnak tartják elmondani még, hogy renoválás a leghatékonyabb módja annak, hogy a konyhád felújításán szép nagy összegeket spórolj meg. Sokkal jobb abból a szempontból is, hogy ha például az anyag minőségén akarnál spórolni, az nem jelen jót. Az olcsó anyagok nagyon sokszor nem állják ki az idő próbáját.

Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy a lecserélésre ítélt bútoraid egész biztosan olyan ramaty állapotban vannak-e. Ehhez nekem az első alkalommal szerencsére volt segítségem. A sógorom, Bence igazi ezermester. Ő tanított meg az alapokra.

Az elöl lévő felöletek, az ajtók, fiókok és a vízszintes pult, a munkafelület rengeteg különböző rongáló hatásnak van kitéve, így nyilvánvaló, ha az évek során amortizálódik, és veszít korábbi pompájából. Ettől viszont még nem kell kidobni az egészet! Ha a bútor lelke, doboztest (vagyis a korpusz, ahogy a szakértőm, Bence hívja) még használható állapotban van, akkor biztosan megéri meghagyni, és csak a kívülről jól látható elemeket felújítani, vagy újat venni helyettük.

Ha nem is az a probléma, hogy nagyon elhasználtnak tűnik kívülről a bútor, hanem a mondjuk megsérült a burkolata valahol, arra kifejezetten ez a legjobb megoldás.

Az sem létfontosságú, hogy a konyhabútorod teljes egészében a legminőségibb alapanyagból készüljön. felújításkor is elég, ha csak az ajtókhoz, fiókokhoz, és egyéb, kívülről is jól látható részekhez veszel valamilyen drágább nemesfa elemeket, de a belső anyagokat nem változtatod meg, mindent meghagysz olyannak, amilyen addig volt.

A konyhád, vagy a ház bármelyik részének berendezése, bútora lehet gyönyörű és praktikus alacsony költségek mellett is, másra nem is lesz szükség, csak egy kis kreativitásra, türelemre és valakire, aki ért ehhez és segít kezdetben.