Egy különleges módja a szabadidő eltöltésének

Lehet, hogy azt hiszitek, hogy most valami igazi érdekességet, vagy valami különleges extrém sportot fogok bemutatni, ami még annyira ropogósan friss és egzotikus, hogy még senki nem hallott róla. Sajnos ez nem igaz. Most egy tanácsot szeretnék nektek adni, mégpedig azt, hogy ne feledkezzetek meg a fogaitok ápolásáról. Járjatok el évente legalább egyszer ellenőrzésre és fogkő eltávolításra. Igen, sokan úgy gondoltak a fogorvosra, mint egy kínzómesterre és a rendelőre, mint valami titkos kamrára, ahol igaz, hogy van fény, de ugyanúgy kínozzák az embert, mint a középkori pincék legsötétebb lyukában. És természetesen senki nem szeretne a szabadidejéből ilyesmire áldozni, mindenki akkor akar fogorvoshoz menni, amikor már beköszöntött a baj. Szerencsére most bemutathatok nektek egy olyan fogászatot, ahova jó érzés elmenni, ahol türelmesek és kedvesen az orvosok és az asszisztensek. Hazudni nem fogok, a fájdalom az fájdalom marad, ha komolyabb kezelésről van szó, de én épp ezt elkerülendő szeretném ajánlani nektek, hogy néha járjatok erre általános ellenőrzésre és fogkő eltávolításra. Telefonon is lehet jelentkezni hozzájuk, meg online üzenetben is.

Mire is jó ez a fogkő eltávolítás? Nem vagyok szakember, de amennyire átjött nekem a lényeg, ez egy olyan folyamat, ami során megtisztítják a fogainkat a fogkőtől. Ezek szerint pedig a fogkő nem egy jó dolog és nem csak azért, mert bizonyos esetekben nagyon csúnya tud lenni, de azért is, mert nagyon sok bacilus található benne. Úgyhogy jobb, hogyha nincs. A lerakodást egyébként a nyálunk hozza létre és mindenkinek más ütemben rakodik le a fogkő, ami nagyon sok tényezőtől függ, például a cigarettától, a táplálkozástól, a megfelelő fogmosás meglététől vagy hiányától és a többi. De gondolom mondanom sem kell, hogy sok kellemetlenségtől megvéd minket az, ha rendszeresen eljárunk a fogorvoshoz, vagyis pontosabban a dentálhigiénikus szakemberhez, aki leszedi ezt nekünk. És az, hogy mennyire rendszeresen kell ezt megtennünk, attól függ, hogy milyen gyorsan rakódik le a fogkő a fogunkra. És ahogyan már mondtam, véleményem szerint ez egy valós szabadidős foglalkozás kellene legyen ahhoz, hogy ne legyen nagyobb gond a fogainkkal és később ne kelljen menjünk oda igazi panaszokkal (munkaidőben, vagy amikor sokkal jobb dolgunk lenne).

Hogy mik lehetnek ezek az igazi panaszok? Azt hiszem, azt mindenki tudja. Ennél a budapesti fogászatnál pedig mindenre van gyógyír, mindenben tudnak segíteni, ha már beütött a baj. Természetes a hogyan és a milyen sokáig tart a kezelés, az változó. Kezdjük a két legegyszerűbbel: mehetsz hozzájuk lyukas foggal tömésért, vagy rendezetlen fogsorral fogszabályzásért. Mindkettőről már komoly felvilágosítást találhatsz a weboldalukon, de személyesen is nagyon készségesen ismertetik veled a fontosabb tudnivalókat és a fogaid állapotát. A fogszabályzás első konzultációja ingyenes, csak második alkalommal kell fizetni érte, amikor már a fogszabályzási kezelési tervet is elkészítik és innentől indulhat a buli. Azt hihetnétek, hogy a fogszabályzás csak esztétikai kérdés, de ennél sokkal többről van szó: segít a két állcsont harmonikus érintkezésének létrejöttében, a rágóízületek könnyedebb munkájában. Ráadásul ha a fogak megfelelően helyezkednek el egymás mellett az még a szájhigiénia fenntartását is könnyebbé teszi.

A lyukas fogat nem kell igazán bemutatnom. Nagyon fájdalmas tud lenni és legrosszabb esetben foghúzásig is fajulhat a dolog, de ha rendszeresen eljársz fogkő eltávolításra és ezáltal szakember ellenőrzi le a fogaidat, kevesebb eséllyel jutsz el eddig a szintig. De ha már megtörtén és ki is kellett húzni, akkor mindenféleképpen pótolni kell a fogat, hiszen egy hiány, akkor is, ha hátul van és nem látszik, nagyon sok galibát okozhat. Elmozdulhat tőle az összes fog, bedőlhetnek a szomszédos fogak. Ez mindig tönkre teszi a rágásunkat. Valamint a felette vagy alatta lévő fog az ellennyomás hiányában túl is nőheti magát. Természetesen ezt én mind konyhanyelven osztom meg veletek, de ha felkeresitek ezt a rendelőt, szívélyesen elmagyarázzák és meg is győznek arról, hogy miért fontos, hogy gyorsan pótold a fogadat/fogaidat.

Azt sokan tudjátok, hogy a fogpótlás az egyik legdrágább dolog a fogászati kezeléseken belül, ezért még egyszer és utoljára visszacsatolok a cikkem megszületésének motivációjához: ha rendszeresen, szabadidőben ellátogatsz fogkő eltávolításra, akkor majdnem minden problémát el tudsz kerülni, ami később kialakulhat a fogaiddal kapcsolatosan.

A fogpótlás maximum akkor maradhat el, ha az illető még nagyon fiatal és fogszabályzással rendben lehet hozni a dolgokat a szájában, de felnőtteknél ez mát elkerülhetetlen. Nem beszélve arról, ha nem csak egy fog hiányzik, hanem több is. Ez már emésztési zavarokat is tud okozni, hiszen az ételt sokkal nehezebben lehet megrágni.

Szóval hogyan lehet pótolni a fogakat? Híddal vagy implantátummal! Az implantátum a drágább megoldás, viszont ez nem jár együtt a szomszédos fogak megsértésével, hiszen az állkapocscsontba kerül rögzítésre, két kis csavar segítségével az új fog. A folyamat többszöri időpont egyeztetést igényel, hiszen először csak a csavart helyezik be a csontba az implantátum csak később érkezik. Nagyon fontos, hogy az implantátum csak akkor tud tartósan megmaradni, ha megfelelő szájhigiéniás körülmények között van tartva; és ez a többi fognak is csak jót tesz. Ha implantátumunk van, ugyanúgy el kell járni fogkő eltávolításra, hiszen a többi fog ettől még lerakodásra tökéletesen alkalmas fog marad.

A másik fogpótlási lehetőség a híd. Azt nem tudom, hogy milyen esetben melyiket érdemes alkalmazni, ennek az eldöntésében az orvosok segítenek, de tény, hogy ez valamivel olcsóbb. Az ára azonban attól is változik, hogy fémkerámia híd készül vagy cirkónium alapú. Utóbbi a modernebb technológia, és ami még jobb: erre az anyagra nem ismert, hogy létezne allergia, ellentétben a fémekre, amikből az előző hídnak az alapja készül. Egy jól elkészített híd általában 15 évig bírja a strapát, de ehhez megfelelően ápolni kell azt, nem elég csak a fogkefe fogkrém kombinációjára alapozni.

Egyéb tudnivalók erről a fogászatról: gyerekekkel is foglalkoznak, helyben tudnak röntgent készíteni, nem küldenek el máshova, ahova szintén kell időpontot egyeztetni, aztán visszamenni hozzájuk. Természetesen adja az ég, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen fogorvoshoz menned, kedved olvasó, de tartom magamat hozzá, hogy a trükkje annak, hogy elkerüld a fogorvos fájdalmas látogatását, az az, ha rendszeresen elmész és meglátogatod őt.

Tudom, hogy általában teljesen más dolgokról szoktam mesélni, de ha csak egy ember komolyan vette az ajánlatomat, akkor máris megérte mindezt összefoglalni. Ami pedig a következő bejegyzéseket illeti: nyugalom, vissza fogok térni a jól bevált szabadidős tevékenység bemutatásához, legközelebb pedig pontosan egy nagyon extrémet fogok bemutatni, amit ezen a hétvégén lesz szerencsém kipróbálni is. Hogy miről van szó, az legyen meglepetés.