Fogkefét a hátizsákba!

Gyakorlott utazóként sokszor kérdezik a barátaim, hogy mit, mennyit és miben viszek magammal egy-egy rövidebb vagy hosszabb kiruccanásra. Általában a válaszom első mondatánál elvesztem a hallgatóságom felét: legyen szó ugyanis egy 3 napos városnézésről, vagy egy 3 hónapos kontinens-bebarangolásról, mindenhova egyetlen 30 literes hátizsákkal utazom. Van akinek ez akkora sokkal ér fel, hogy egyszerűen képtelen tovább hallgatni, hiszen nem tudja elképzelni, hogy ne vigye magával az 5 cipőt, 8 pólót és 9 féle fürdőruhát a 3 napos hétvégi kiruccanásra. Számomra meg persze az az elképzelhetetlen, hogy teljesen felesleges mennyiségű holmit cipeljek magammal, ami nem elég, hogy dög nehéz, de rossz esetben még feláras is bizonyos súly felett.
Na de mégis, mi fér bele egy hátizsákba? A válasz roppant egyszerű: minden, ami kell! Vegyünk például egy másfél hetes trópusi kiruccanást. Mindig alulról felfelé gondolkozok, így kisebb eséllyel hagyok ki bármit is. Minden esetben viszek magammal egy papucsot, hiszen egyrészt melegben kényelmes viselet, másrészt bizonyos vizesblokkokban elkerülhetetlen a használata. Ezen kívül egy kényelmes, jól bejáratott sportcipőt is szoktam magammal vinni a kirándulásokhoz, túrázáshoz és hosszabb sétákhoz. Mivel ez foglalja a legnagyobb helyet és mert a repülőn általában hideg van, ebben szoktam utazni. Néha egy szandit is bezsúfolok, de csak indokolt esetben. Zokniból 3 párnál nem érdemes többet vinni, hiszen talán ezt a legegyszerűbb kimosni és megszárítani. Nadrágból mindig van nálam egy hosszú, ebben a legjobb repülni, a trópusi vidék esetén pedig nem szükséges meleg cuccokat vinni, szóval elő a shortokkal és szoknyákkal! Hasonló a helyzet a pólókkal, kis helyet foglalnak, de nem kell túlzásba esni, hiszen úgyis egész nap fürdőruhában vagyunk. Ne feledkezzünk tehát meg a bikiniről, hiszen talán ez a legfontosabb kelléke a táskának. Fehérneműből sem szokásom túlpakolni magam, hiszen mindig lehet mosni és ezzel is sok helyet spórolhatunk meg. Egy kisméretű törölköző és egy pulcsi mindig van nálam, ha a repülős takaró nem lenne elég a didergés ellen. Na és persze a piperetáska. Szinten minden kozmetikumból kapható direkt repülős méret, plánesőt ha a fedélzetre is szeretnénk felvinni magunkkal a táskánkat. A legutóbbi utam során elfelejtettem magammal vinni a fogkefémet, így hát kénytelen voltam beruházni egyre. Kemény 2 euróért vásároltam egy csúcs szuper összehajthatót, azóta is azt használom az utazós pakkomban.

Jól jött volna persze kinn is egy elektromos fogkefe webshop, mint itthon, de azért így is nagyon jól jártam. Miután hazajöttem nekiálltam körülnézni az itthon elérhető termékek között. Mindig is fontosnak tartottam a szájápolást és ezt a fajta higiéniát, na meg erre rátett még egy jó nagy lapáttal, hogy a legjobb barátnőm fogorvos. Az ő tanácsára kezdtem el elektromos fogkefét keresni magamnak és persze mint manapság mindent, ezt is egy webshopban tudtam a lehető legegyszerűbben és legkedvezőbben intézni. Ráadásul ha nem lenne a fogtündér a társaságban, aki minden tudnivalóval ellát, akkor sem lenne nagy gond, hiszen ezen az oldalon mindent megtudhatunk az elektromos fogkefékről. Az utóbbi időben nem talált legyőzőre egyetlen elektromos fogkefe sem a manuális társaikkal szemben, legalábbis ami a fogorvosi ajánlásokat illeti. Azonban mégsem olyan egyszerű a képlet, ami a választást illeti, hiszen többféle technológiával történhet a tisztítás és bizony módszertől függően más-más hatásfokú termékek vannak a piacon. Két alapvető metódust lehet megkülönböztetni, amelyek a szónikus illetve 3D-s elven tisztító fogkefék. Fontos tisztázni azt is, hogy a kettő közötti különbséget nem feltétlen a hatékonyságban kell keresni, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a hatékonyság és kedveltségbeli különbség nem feltétlen az eljárásból származik, sokkal inkább vezethető vissza a különböző egyéni igényekre, kényelemre és mindenki egyedi szájberendezésére. Szónikus fogkefék esetében a kefefej oldalirányban mozog, rezeg, percenként akár 50.000-szer. Ez az oldalirányú mozgás lesz az, ami a fogak felületét tisztára sikálja, tehát ha párhuzamot akarunk vonni a hagyományos módszerrel, talán ez az, ami leginkább hasonlít hozzá. A 3D-s, forgófejes változatok esetében ahogy az a nevéből is kikövetkeztethető, a fogkefe feje forgómozgást fog végezni és így csiszolja tisztára fogaink felületét. A sörték éppen ezért kör alakban helyezkednek el a fejen, amely általában kisméretű, ezért nagy előnye, hogy mindenhol lehetővé teszi az alapos tisztítást. Mivel – mint ahogy azt már említettem – mindenki más és más szájüreggel, fogakkal rendelkezik, teljesen egyedi és eltérő, hogy kinek melyik eljáráson alapuló rendszer a tökéletes. Érdemes tehát minden esetben konzultálni a fogorvosunkkal, vagy legalább elolvasni / megnézni néhány összehasonlítást, tesztet vagy véleményt, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünk, hiszen nem olcsó termékekről beszélünk. Végeredményben pedig ígyis-úgyis a személyes tapasztalat lesz a döntő.

Egy másik szempont, ami alapján különbséget tehetünk az elektromos fogkefék között, az az, hogy hogyan kapják az áramot. Ennek megfelelően választhatunk elemes és tölthető verziók között. Az elemes megoldások általában gyengébb minőségű, egyszerűbb konstrukciókhoz párosulnak, amik ugyan olcsóbbak is ennél fogva, de nem is jelentenek különösebb előrelépést a manuális fogkeféhez képest, ahhoz képest viszont jóval drágábbak, már csak az elem árából kiindulva is. Éppen ezért ha már cserére adjuk a fejünket érdemes beruházni egy drágább, azonban borítékolhatóan jobb minőségű, fenntarthatóbb és praktikusabb, tölthető modellbe. Ezek az eszközök sokkal hatékonyabbak, jelentős előrelépést adnak a fogtisztításban az egyszerű kézi fogkefékhez képest, a töltésük pedig sokkal egyszerűbb, hiszen használat után csak vissza kell tenni a tartójára a fogkefét, azt csatlakoztatni a villamos hálózathoz egy konnektornál és már töltődik is a mi kis szájhigiéniás asszisztensünk.

A hagyományos fogkefék esetében időről-időre le kell cserélnünk az egész “berendezést”, amint úgy érezzük, hogy a kefe elkopott, ez az ajánlások alapján 2-3 havonta kell, hogy megtörténjen. Az elektromos ketyerék esetében ez csupán a fogkefe fejek cseréjét jelenti. Sőt, a fejek csereszabatosságából következik, hogy többféle geometriájú fejet is kipróbálhatunk, tehát jó eséllyel megtalálhatjuk az ideális kialakítást a megfelelő test és eljárás mellé. Ez ugyan folyamatos költséget jelent, azonban a szájunk tökéletes higiéniája talán megéri ezt a beruházást. Külön pozitívum, hogy a gyártók általában garanciát vállalnak a fogkefék megfelelő elektromos működésére.

Számtalan termék létezik a piacon, amik közül bizony nem egyszerű első ránézésre kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt. Remélem azonban, hogy ez a kis összegző egy kicsit segített abban, hogy tisztábban lássuk a lehetőségeket. Ha pedig nem voltam elég részletes, érdemes körülnézni egy-egy elektromos fogkefe webshopon, ahol egyrészt összehasonlíthatjuk a rengeteg terméket, másrészt láthatjuk mások értékeléseit, harmadrészt pedig akár hasznos, orvosi tippeket is olvashatunk az egyes típusokról. Ha tehetném, mindenhová magammal vinném az elektromos fogkefémet, mindig szuper tisztává varázsolja a fogaimat. Ki tudja, lehet, hogy egyszer, ha majd én is bőrönddel indulok neki a nagyvilág felfedezésének, csinálok neki is egy kis helyet. De addig is, marad a jól bevált összecsukható zsebverzió a hátizsákban.

elektromos fogkefe webshop