Környzetkímélés napelemekkel

Szabadidőmben legszívesebben a környezetvédelemmel foglalkozom. Szívesen bonyolítok le szemétszedési akciókat, gyakran ültetünk fákat a barátaimmal, valamint gyerekeknek szervezek tematikus táborokat, amelyek által a természetvédelem fontosságára hívom fel a figyelmüket. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a társadalom által okozott ökológiai károkat megelőzzem, mérsékeljem, valamint elhárítsam. Természetesen tudom azt, hogy nagyon kicsi porszem vagyok én ahhoz, hogy ezt mind egyedül elérjem, de hiszek benne, hogy ha a kezdeményezéseimmel valamilyen apró eredményt is elérek, az is hasznos tud lenni.

Nemrég vásároltam meg életem első saját otthonát. Természetesen a felújítás során az egyik legfontosabb szempont számomra, hogy minél inkább környezetkímélő legyen a házam. A károsanyag-kibocsátás csökkentésére tökéletes energiatermelési megoldás a napelem. A felújítás megkezdése előtt ez volt az egyetlen biztos pont, amit tudtam, hogy nem hagyhatok ki. Sajnos csak egészen addig voltam benne biztos, ameddig utána nem néztem az áraknak. A napelem rendszer megvásárlása elképesztően költséges. Persze tudom, hogy a használati évek alatt ez a kiadás megtérül, viszont ha nincs rá anyagi keret, akkor mégis elég nehéznek tűnik ezt kivitelezni.

napelem pályázat

Az egyik szemétszedési akció alkalmával meséltem Diának, az egyik kedves ismerősömnek a házfelújítással kapcsolatos gondjaimról. Egyből felragyogott a szeme, amikor elmondtam neki, hogy napelemeket szeretnék venni, de nincs rá elég pénzem. Dia örült, mivel tudott nekem segíteni. Ő beszélt nekem először a napelem pályázat valódi fogalmáról. A lány és a párja nemrégiben építettek egy házat, amelyre a napelem pályázat segítségével tudták finanszírozni a drága energiatermelési berendezést.

Tudtam, hogy az energiahatékonyabb fejlesztésekre lehet pályázatokat beadni, viszont azt hittem, hogy csak társasházak, lakásszövetkezetek és cégek pályázhatnak. Dia ismertette velem a valós helyzetet, miszerint a keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják. A 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akaró személyeket. A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forintos hitel több dologra fordítható: napkollektorokra, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, valamint akár hőszigetelésre is. Ennek nagyon megörültem, hiszen ezek mind az energiahatékonyabb otthonok kulcsainak számítanak, amelyet én is szeretnék.

Dia ismertetője feldobta a hangulatomat, már egyből nem láttam annyira kilátástalannak a helyzetet. A napelem pályázat biztatónak tűnik. A lány viszont kitért a pályázat buktatóira is, hiszen persze nem kaphatja meg mindenki a hitelt. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra. Ez számomra nem jelent akadályt, hiszen van félretett pénzem, amely bőven elegendő erre.

Egy hitel esetében az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt kell visszafizetni, hiszen például három éven belül biztos nem tudnám megadni a tartozást, mivel a házfelújítást be szeretném fejezni, fontos lenne, hogy minél előbb be tudjak költözni az új otthonomba. Dia sajnos arról nem tudott pontos információt adni, hogy a futamidő maximum hány év lehet, mivel ők rövid időn belül visszafizették a tartozást. A lány azonban megígérte, hogy utánanéz ennek, azon az oldalon, amelyen értesült a napelem pályázat pontos részleteiről.

Nagyon izgatottan vártam Dia hívását, de ő csak másnap keresett. A bosszankodásom hamar elfelejtődött, amikor elárulta, hogy a maximum futamidő húsz év. Biztos vagyok benne, hogy ennyi idő alatt vissza tudnám fizetni a hitelt.

A napelem pályázat híre hozzám pont jókor ért el. Már csak abban reménykedem, hogy a pályázók közül nyertesen kerülök ki. Szurkoljatok nekem! És éljetek ti is ezzel a lehetősséggel, védjük együtt a Földet!